Lopen tijdens de vakantie.

Nog enkele weken en hij is er, de grote vakantie. Sommige onder ons zijn net terug van vakantie, maar voor velen staan de maanden juli of augustus al lang van tevoren aangeduid in hun agenda. Voor velen betekent deze periode, een periode waarin ze een week, 10dagen, 14dagen… met hun gezin, familie, vrienden op vakantie trekken naar 1 of andere Costa. Andere verkiezen dan eerder de natuur. Het is de periode waar we allen ons batterij weer opnieuw kunnen opladen. Maar wat betekent dit nu net wanneer je zo graag gaat lopen?

Ik ga op reis en neem mee…. en natuurlijk ook mijn loopschoenen! ja toch? Verschiet niet dat je reisgenoten misschien wat vreemd opkijken, wanneer je je loopschoenen meeneemt in de reiskoffer. Ze willen misschien niet steeds rekening houden, met het feit wanneer je terug bent van je looptocht vooraleer de dagactiviteit kan beginnen.

Ik heb alvast tips en tricks die je kunnen helpen als je op vakantie gaat lopen.

1. Controleer het weerbericht voordat je vertrekt.

Meestal is het voorspelbaar, zon zon zon. Maar misschien verwachten ze toch dat eerste onweer van het jaar in Griekenland, Spanje… bovendien speelt de vochtigheid ook een grote rol. Voorzie voldoende water onderweg, en vergeet niet voor dat je vertrekt al wat water gedronken te hebben. Bij warm weer, is een pet en zonnebril ook steeds aangewezen, vergeet alvast je niet in te smeren met zonnecrème.

2. Noteer duidelijk je verblijfplaats.

Als je besluit je looptocht op vakantie te ondernemen, vergeet dan alvast je identiteitskaart niet mee op zak te nemen. Bovendien is het aangewezen om je verblijfplaats duidelijk ergens te noteren, mocht je door je vakantie kriebels plots verdwalen.

3. Ochtendstond.

Vertrekt bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds, zo blijft er ruimte voor ontspanning met je reisgenoten overdag en ben je de warmte voor. Bovendien, als je je GSM meeneemt, ben je steeds bereikbaar voor je reisgenoten. Vertel hen vooraf wanneer ze je opnieuw kunnen/mogen verwachten. Zo zijn niet onnodig ongerust.

4. zoek eventueel routes via strava.

Via Strava kun je veel gebruikte looproutes uit de lokale omgeving controleren, misschien zijn er ook fietsknooppunten … download een app en stippel je route uit aan de hand van de fietsknooppunten.

5. Laat je duurlopen thuis.

Plan je duurlopen desnoods op vrijdag, wanneer je zaterdag op reis vertrekt. Zo kun je je nieuwe duurloop lopen wanneer je terugkomt van je reis.

6. Plan je vakantie

Een ideaal loopschema bevat steeds een week algemene rust (supercompensatie). Dit is tijdens je 4e week van je schema. Zo kun je bijvoorbeeld ook een wedstrijd inplannen na je vakantie. Zo blijven je gedachten scherp, en raak je misschien wel een cocktail minder aan en drink je een smoothie meer.

7. Samen lopen.

Een vakantie samen is ook een mooi moment om samen de loopschoenen aan te doen. Als je partner nog niet de loopmicrobe heeft, overtuig hem/haar dan d.m.v de loop/wandel methode.

8. Geen bootcamp

Het blijft een vakantie, let er dus op, dat het geen trainingskamp wordt. Laat eventueel je loopkriebels thuis, en hou het bij zwemmen, tennis… doe eens iets anders. Een week zonder loopkilometers zal je conditie niet schaden. Als je toch graag loopt tijdens je vakantie, ontspan dan je en laat je snelheid, tijden, hartslagzones thuis.

+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s