Verdubbeling van aantal teken door warme winters.

Vandaag kwam ik het verhaal van de Nederlandse Lisan (17) tegen. Ze werd op haar zevende gebeten door een teek. Hierdoor kreeg ze de ziekte van Lyme. Ze kreeg de eerste week antibiotica, maar 5 jaar later bleek dit helaas niet voldoende te zijn. Waardoor ze zo goed als niets meer kan door verlamming. Ik was best geschrokken van haar verhaal.

Hierdoor besloot ik even wat opzoek werk te doen.

Waar vinden we teken in de natuur?

We vinden de diertjes vooral terug op vochtige plaatsen met veel begroeiing. Ze zijn te vinden tussen de maanden maart en november.

Waar vinden we teken op ons lichaam?

Een teek zal bij voorkeur in de nek, onder de oksels, in de knieholte, in de liesstreek, op het hoofd of op de enkels zitten.

Maar hoe geraakt een teek op mijn lichaam? en is het gevaarlijk?

Een teek kan niet springen of vliegen maar het hangt aan planten of gras te wachten tot hij zich op een mens of dier kan laten vallen om bloed te zuigen.

Een tekenbeet op zich is doorgaans niet gevaarlijk, maar de teek kan wel een rol spelen in het overbrengen van verschillende ziektes, zoals de ziekte van Lyme.

Teek gespot?

Een tekenbeet is niet pijnlijk en wordt vaak niet of enkel toevallig opgemerkt. De teek hecht zich vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Na een dag of vijf zijn ze verzadigd en laten ze los. Men zegt vaak dat tekenbeten jeuken, maar dit wordt door experts tegen gesproken. Een teek zal je eerst verdoven, vooraleer het steekt, de verdoving blijft werken. Een volgezogen teek is ongeveer even groot als een kleine erwt. Een beet wordt ook weleens gekenmerkt door een rode kring, maar dit is achterhaald en zou er niet altijd zijn.

Dit doe je!

  1. Was je handen en trek wegwerphandschoenen aan.
  2. Ga na wat er mis is.
  3. Je moet niet bij elke tekenbeet naar een arts.
  4. Ga naar een arts als het slachtoffer last krijgt van: een rode vlek of kring op de huid in de eerste weken na de tekenbeet;
    andere ziektetekenen, zoals koorts of gewrichtspijn.
  5. Verwijder de teek zo snel mogelijk met een tekentang. Gebruik een pincet enkel als je geen tekentang hebt. Neem de teek vast bij de monddelen en zo dicht mogelijk tegen de huid van het slachtoffer. Trek de teek geleidelijk, maar stevig uit de huid:Gebruik je een tekentang type grijptangetje? Trek de teek recht uit de huid. Gebruik je een tekentang type koevoet? Maak een draaiende beweging. Gebruik je een pincet? Trek de teek recht uit de huid.
  6. Reinig de wonde uitgebreid met stromend water.
  7. Ontsmet de wonde nadien met een niet-verkleurend ontsmettingsmiddel.
  8. Noteer de datum van de beet en de plaats van de wonde.
Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s